Omvormer zonnepanelen

Omvormer zonnepanelen

Welke omvormer zonnepanelen kiezen? Beste omvormers vergelijken!

Een goede omvormer zonnepanelen speelt bij zonne energie opwekken een belangrijke rol. Dit elektrische component bepaalt voor een groot deel het totale rendement van iedere zonne installatie. Dit is een elektronisch apparaat en dit kan de invoerspanning omvormen naar een andere spanning. De omvormers worden vaak gebruikt bij zonne-energie. De omvormers zijn hier namelijk nodig om opgewekte energie in huis te kunnen gebruiken, maar ook bij het transport daarvan zijn de omvormers nodig. Zowel bij zonne-energie (zonnecellen) en bij windenergie (windmolens) kunnen ze gebruikt worden. Als het gaat over de consumenten toepassing, dan loopt het vermogen op van 100 tot ongeveer 5000 WP. Als er naar een ander doel wordt gekeken, zoals naar industrieel gebruik, dan kan het vermogen van de omvormers oplopen tot wel 15.000 WP.

Hoe werkt een omvormer?

Omvormer zonnepanelenDe werking van de omvormer is interessant voor mensen die er meer over willen weten. Normaal gesproken wordt de gelijkspanning door een wisselrichter omgezet in een wisselspanning. De wisselspanning wordt dan getransformeerd naar de gewenste spanning.

Waar moet je op letten?

Bij het kiezen van een omvormer zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Zonder overigens compleet te zijn, hierbij een aantal belangrijke punten:

Vermogen

Het is belangrijk dat het vermogen van de omvormer wordt afgestemd op het totale capaciteit van de zonnepanelen. De totale capaciteit wordt uitgedrukt in Wattpiek (WP). In de regel is het prima dat de omvormer iets minder vermogen heeft dan de totale (theoretische) capaciteit van de zonnepanelen, omdat zeker in Nederland de zonnepanelen nooit het maximale rendement kunnen genereren. De vuistregel is dat een omvormer ongeveer 20% kleiner en maximaal 10% groter mag zijn dan de totale capaciteit van de panelen. Het maximale rendement van de panelen is onder andere afhankelijk van de windrichting, locatie in Nederland, en de gehanteerde hellingshoek.

Aantal fasen

Het Nederlandse elektriciteitsnetwerk kent 3 “wisselstroom” fasen en een nulgeleider. Van oudsher heeft echter een groot aantal huishoudens nog een 1-faseaansluiting in de meterkast. Dat betekent dat er slechts 2 van de 4 draden gebruikt worden: 1 fase en 1 nul. Vanaf circa 2011 is het echter gebruikelijk om alle drie de fasen aan te sluiten waarbij dus wel alle 4 de draden gebruikt worden: 3 fasen en 1 nul. Dit noemen we ook wel “krachtstroom”. Meestal kun je in de meterkast wel zien of je 1 of 3 fases hebt. Op een 3-fasen hoofdmeter staat namelijk meestal “3 x 230V” vermeldt. De exacte waarde in Ampère is meestal terug te vinden op de jaarnota van de elektriciteitsleverancier. Mocht je het echt zeker willen weten dan kun je ook even met de netbeheerder contact opnemen, die hebben dat zo voor je opgezocht. Op deze website kun je zien wie je netbeheerder is.

Waarom is dit nu belangrijk om te weten? Omvormers komen namelijk ook in 2 varianten: 1-fase omvormers en 3-fase omvormers. Over het algemeen zijn 1-fase omvormers minder prijzig dan 3-fase omvormers. Het is overigens niet waar dat je een 1-fase omvormer alleen maar op een 1-fase hoofdaansluiting kunt gebruiken. Een 1-fase omvormer kun je namelijk bij zowel een 1-fase als een 3-fase hoofdaansluiting gebruiken, mits de hoofdzekering maar groot genoeg is. In de praktijk wordt het vaak wat lastiger bij 3 x 25 Ampère aansluitingen (tegenwoordig de standaard aansluiting in nieuwe woningen). Een 1-fase omvormer mag dan namelijk niet meer vermogen hebben dan circa 4000 Watt. Verwacht je meer energie op te gaan wekken, dan zul je dus een 3-fase omvormer moeten gebruiken. Hieronder vind je een tabel met mogelijkheden voor het combineren van een omvormer (1 of 3 fasen) van verschillende vermogens met de meest voorkomende hoofdaansluitingen.

Hoofdaansluiting Vermogen omvormer
≤ 3600 W 4000 W 5000 W 6000 W ≥ 7000 W
1 x 25 A 1-fase 1-fase niet mogelijk niet mogelijk niet mogelijk
1 x 35/40 A 1-fase 1-fase 1-fase niet mogelijk niet mogelijk
3 x 25 A 1-fase 1- of 3-fasen 3-fasen 3-fasen 3-fasen
3 x 35 A 1-fase 1- of 3-fasen 1- of 3-fasen 3-fasen 3-fasen
3 x 50 A 1-fase 1- of 3-fasen 1- of 3-fasen 1- of 3-fasen 3-fasen
3 x 63 A 1-fase 1- of 3-fasen 1- of 3-fasen 1- of 3-fasen 3-fasen
3 x 80 A 1-fase 1- of 3-fasen 1- of 3-fasen 1- of 3-fasen 3-fasen

Geluid

Een omvormer wordt tijdens gebruik warm. Om niet oververhit te raken wordt deze gekoeld en dit gebeurt meestal met een ventilator. En zo’n ventilator maakt geluid. Vaak niet onoverkomelijk, maar zeker de goedkopere merken zijn zeker niet geruisloos. Er zijn ook omvormers met een zogenaamde convectiekoeling, maar ook die zul je horen. Kijk daarom goed in de specificaties hoeveel decibel de omvormer maximaal produceert.

Monitoring

Op de meeste omvormers zit een display waarop de opbrengst-gegevens wordt getoond. Daarnaast is het vaak mogelijk om deze gegevens op afstand in te zien via een app op je mobiele telefoon of via een website. Dit noemt men monitoring of data-logging. Bij sommige omvormers is een WiFi (draadloos) of LAN-verbinding (bedraad) inbegrepen en soms is het optioneel af te nemen met behulp van een module. Het voordeel van WiFi is dat er geen kabel getrokken hoeft te worden tussen de omvormer en je router. Potentieel nadeel is dat de verbinding wellicht minder sterk of stabiel is, als de router zich bijvoorbeeld op de begane grond bevindt en de omvormer op de zolderverdieping. Verder zijn er nog omvormers met Bluetooth-functionaliteit. Het grote nadeel hiervan is, is dat de gegevens dan alleen lokaal en niet van afstand uit te lezen zijn.

Installatie en prijs omvormers bij zonnepanelen

Als je voor omvormer hebt gekozen, dan kun je alles zelf in elkaar zetten, maar je kunt het ook laten installeren. Welke keuze je gaat maken, zal afhankelijk zijn van hoe technisch je bent. Als je veel weet van de zonnepanelen kun je het zelf in elkaar zetten met een doe het zelf pakket, maar de meeste mensen besteden het graag uit en laten de zonnepanelen installeren. Wanneer je een offerte aanvraagt, is het van belang dat je ook kijkt of de omvormer bij de prijs zit inbegrepen. Er zijn bedrijven die het hele pakket leveren en voor je installeren, maar soms moet je ook zelf het een en ander regelen. Let daar daarom goed op, zodat je niet achteraf voor verrassingen komt te staan en precies weet waar je aan toe bent. Door offertes aan te vragen krijg jij een beeld wat ze vragen voor het plaatsen van bijvoorbeeld de omvormer. Het kan namelijk zijn dat je andere delen wel zelf uit kunt voeren.

Photon is een Duits onderzoeksinstituut dat jaarlijks heel veel verschillende merken en types zonnepanelen en omvormers test in de praktijk. Download hier de Photon omvormer testresultaten.

Ontdek naast Voordelen, Nadelen en Soorten ook alles over Zonnepanelen Financieel>>