Financieel

Zonnepanelen financieel; kosten vs. opbrengst

Bereken zonnepaneel kosten, energie opbrengst en subsidies eenvoudig vooraf!

Zonnepanelen zijn door de jaren heen steeds goedkoper geworden, maar een complete pv-installatie blijft voor de meeste mensen en bedrijven nog best een hele investering.

Naast dalende prijzen van panelen en omvormer is de opbrengst tegelijkertijd toegenomen door sterk verbeterd rendement. Goed om alle financiële zaken rondom je zonne-installatie voor aankoop precies in beeld te hebben, de artikelen onder categorie zonnepanelen financieel helpt je hierbij.

Prijs

Allereerst is er aandacht voor de prijsopbouw van zonnepanelen. Een complete zonnepaneleninstallatie kent namelijk een aantal hoofdonderdelen, elk met een eigen kostenplaatje. Zo betaal je namelijk niet alleen voor de (zichtbare) zonnepanelen op je dak, maar bestaat een complete offerte van een zonnepanelen leverancier vaak ook uit een omvormer, bekabeling, installatiemateriaal en montagekosten. Ook dien je soms extra bij te betalen voor meterkast aanpassing (aarding, extra groep), reiskosten en als je extra garantie wilt op je installatie.

Zonnepanelen financieelTerugverdientijd (roi)

Verder lees je over de terugverdientijd van zonnepanelen. Deze is afhankelijk van een aantal factoren en het is goed om te weten welke dat precies zijn. Omdat sommige leverancier er een handje van hebben om hier een rooskleuriger beeld van te schetsen dan wat de praktijk uitwijst. Zo is de terugverdientijd (rio) afhankelijk van de hoogte van de investering, maar ook van (technische) factoren als de hellingshoek van je dak, de windrichting, (verwachte) levensduur gebruikte componenten en de installatiekosten.

Rendement verzekerd?

Ook de toekomstige energieprijs (gerelateerd aan olieprijs op wereldhandel) is van invloed op het geprognosticeerde rendement, echter is deze vooraf niet exact te voorspellen. Iemand die stellig beweert dat de energieprijs alleen maar hoger kan worden heeft óf een glazen bol, óf hij/zij jokt een klein beetje… 😉 Wel kun je een verwachting van toekomstige kosten en dus het te helen rendement hebben. Als iemand je een rendement verzekerd, vraag het hem/haar dan maar op papier vast te laten leggen. Dan kom je er vast wel achter hoe zeker het rendement echt is. Je investering terugverdienen binnen een redelijke periode is overigens wel reel te verwachten.

Opbrengst

Stel dat je zo veel zonnepanelen capaciteit op je dak plaatst, dat je uiteindelijk meer energie opwekt dan dat je zelf verbruikt? Kan dat technisch; en zo ja: hoe zit dit dan precies? Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: ja, dit kan in theorie altijd. Als je meer energie opwekt dan dat je zelf aan energie verbruikt, dan kun je deze elektriciteit via je hoofdaansluiting terugleveren aan het elektriciteitsnet. De aftreksom van de elektriciteit die je verbruikt minus de elektriciteit die je zelf opwekt met je zonnepanelen, noem je “salderen“. In praktijk vormt het beschikbare geschikte zongerichte dakoppervlak mogelijk een natuurlijke beperking op de maximaal te plaatsen installatiecapaciteit.

Belasting (B.T.W.)

Verder lees je over zaken als BTW en subsidie voor particulier en zakelijk gebruik. Wist je bijvoorbeeld dat de overheid enige tijd geleden, toen de bouwsector zo’n last had van de crisis, heeft besloten om de BTW op verbouwingskosten te verlagen van 21% naar 6% en dat dit ook geldt voor de montagekosten van zonnepanelen? En dat je de volledige BTW op zonnepanelen terug kunt vorderen van de belastingdienst?

Subsidie

Informeren naar de actuele stimuleringsregelingen is altijd de moeite waard, maar laat je duurzame plannen voor aanschaf van zonnepanelen hiervan niet volledig afhankelijk zijn. Ook zonder subsidie is een goed rendement op je geld mogelijk en ontlast je hiernaast direct ook altijd nog het milieu!

Denk naast Zonnepanelen Financieel ook aan Algemene Kennis, Techniek en Aankoop Advies